„Megismerni a kanászt…”

 

 

 KIM logo color  logo 22 ntp alap

 

8. jelentés

„Megismerni a kanászt…”

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program nagyszerű lehetősége kapcsán a Sóstói Múzeumfalu bizony minden héten újra és újra fogadja azokat a matematikai tehetségígéreteket, akiket 3 nyíregyházi óvoda pedagógusai a szülők hozzájárulásával javasoltak programunkba. Központi témánk idén a néprajz és a matematika metszetében formálódó etnomatematika. A 12 nagycsoportos óvodás minden képzeletet felülmúló érdeklődéssel lépi át a Múzeumfalu kapuját szerdánként és kérdez fáradhatatlanul a régi falusi emberről, a számokról és természetesen arról is, amelyekről rajtuk kívül talán senki nem kérdez.

A projekt második harmadában, megannyi számolás, számítás és furfangos feladat mellett játékos formában ismerték meg a gyerekek a háziállatokat és a haszonállatokat. A pásztorok ruhadarabjainak felfedezése mellett az egyik legfontosabb munkaeszközük, a pásztorbot és a juhászkampó is előkerültek a raktáraink legmélyéről és kipróbáltuk, hogyan és mire használhatja a bárányokat őrző juhász a botját. Néhány ügyességi mozgásos-botos feladatot teljesítve az ovisok bojtároklevelet is kaptak, emellett pedig a tirpák tanyán bárányszámláló társasjátékra hívtuk őket. Ifjú bojtárként először csoportosították a barikat, ahol a csoportosítás mikéntjét Ők határozták meg. Ezt követően lankadatlan figyelemmel keresték a két csapatba-bandába beosztott gyerekek az elveszett bárányokat. A döntetlennel végződő játéksorozat megmutatta, hogy minden kisbojtár remek őrzője lehetne a nyájnak. Egy következő alkalommal a pásztorművészet ránk hagyott kincsei közül a cifraszűr díszítményeit ismerték meg a gyerekek. A szűrszabók által készített minták rajzolása, tükrözése, tanulmányozása, és párosítása után, egyedi mintákat is készítettek a kis alkalmi tervezők. Ezt követően pedig sokszorosító grafikai munkát végeztek, nyomtatással saját szűrt készítettek egyszerű geometriai formák felhasználásával.

A 32 órás komplex tehetséggondozó projekt lassan a végéhez közeledik. A kis matematikusok a számos feladat mellett egy családi nappal zárják a foglalkozások sorát. Olyan lazító programokkal készültünk, ahol a gyerekek szülőkkel karöltve újra megtapasztalhatják, hogy a Sóstói Múzeumfaluban él és élmény a hagyomány! Bízunk abban, hogy az ovis tehetségígéretek egészséges önismerettel rendelkező, társaikkal együttműködő, a matematikát kihívásnak tekintő, motivált és nyitott gyermekként várják a jövő és az iskolás esztendők kihívásait.

Óvodába hívogató

ÓVODÁBA HÍVOGATÓ

 

Örömmel nyitjuk meg Kiss Ernő utcai óvodán kapuját a leendő óvodás gyermekek és szüleik előtt, hogy bepillanthassanak mindennapjainkba.

 

Helyszín: 4400 Nyíregyháza, Kiss Ernő u. 22-24.

Időpont: 2024. április 9-10.  16:30 – 17:30

 

A megjelenés regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: www. jokaisok.hu honlapon

Regisztráció ideje: 2024. április 02. keddtől – 2024. április 08. hétfőig

Megkérjük Önöket, hogy csak egy időpontra regisztráljanak és egy gyermeket egy felnőtt kísérjen el!

001

Regisztrációnál 1 alkalomra max. 25 regisztrációt fogadunk.

Regisztráció során az alábbi adatokra lenne szükségünk:

  • gyermek neve
  • szülő neve
  • szülő elérhetősége (e-mail, vagy telefon)
  • melyik időpontra regisztrál

Kör, Kör, Ki játszik... matematikát?

KIM logo color

logo 22 ntp alap

Új esztendő, új lehetőségek! A Sóstói Múzeumfalu 2024-ben újabb komplex tehetséggondozó programot indított útjára. A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával 3 nyíregyházi óvodából 12 óvodás korú tehetségígéret 16 alkalommal látogat el a Múzeumfaluba, ahol a 6-7 éves gyerekek találkozhatnak az etnomatematika különös, csodálatos és izgalmakkal teli világával.

 

Óvodai beiratkozás

ovi beir

 

Tisztelettel tájékoztatjuk az érintett szülőket/törvényes képviselőket arról, hogy a Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda intézményegység óvodáiba a 2023/24-es nevelési évre a beiratkozás időpontja:

 

Óvodába hívogató

Örömmel nyitjuk meg intézményeink kapuját a leendő óvodás gyermekek és szüleik előtt, hogy bepillanthassanak mindennapjainkba.

 

Helyszín: Törzs u. 118.              Időpont: 2023. március 29-30. 10:00 – 11:00

Helyszín: Kiss Ernő u. 22-24.   Időpont: 2023. március 29-30. 16:30 – 17:30

 

A megjelenés regisztrációhoz kötött.

Regisztráció ideje: 2023. március 27. hétfőig

Megkérjük Önöket, hogy csak egy időpontra regisztráljanak és egy gyermeket egy felnőtt kísérjen el!

ovoda