2019 Határtalanul!

Bölcsőtől a koporsóig

Felvidéki barangolás II. Rákóczi Ferenc fejedelem nyomában

2019. szeptember 17-20.

HAT-19-01-460

hatlogo B

 

Logo WEB

 

 DSC 0042

A 7. a és a 7. d osztály Borsiban, II. Rákóczi Ferenc szobra előtt

FOTÓGALÉRIA

 

Tartalmi beszámoló

 

 

Bölcsőtől a koporsóig

Felvidéki barangolás II. Rákóczi Ferenc fejedelem nyomában

2019. szeptember 24-27.

HAT-19-01-461

 

hatlogo B

DSC 0381 B

A 7. b és 7. c osztály Borsiban II. Rákóczi Ferenc fejedelem szobra előtt

FOTÓGALÉRIA

Tartalmi beszámoló

„Bölcsőtől a koporsóig”

Az idei évben a „Határtalanul!” pályázatának köszönhetően olyan élményben lehetett részem, hogy az osztállyal elmehettünk Felvidékre, a régi magyar településekre, ahol Rákóczi életútját jártuk végig.

A program keretében négy teljes napot tölthettünk Szlovákiában. Első megállónk Borsi volt. Itt sajnos a kastélyba nem tudtunk bemenni felújítás miatt, ezért csak a várkastély előtt álló mellszobrot tekinthettük meg. A szobrot megkoszorúztuk és engem ért az a megtiszteltetés, hogy Rákóczi tiszteletére elszavalhattam Jókai Mór: II. Rákóczi Ferenc emléke című versének részleteit. Borsiból Tőketerebes felé vettük az irányt. Körbejárhattuk az Andrássy Múzeumot és a kastély hatalmas parkjában a mauzóleumot. Utolsó programként Nagysároson túráztunk egy jó nagyot. A hegy tetején egy várromba mehettünk be. Este fél hét körül kimerülten értünk a szállásra. […]

A kirándulás alatt sokat tanulhattunk, főként Rákóczi életét ismerhettük meg. Nagyon örülök, hogy egy ilyen kalandnak a részese lehettem.

(Újvári Sára)

DSC 0390 B

Tőketerebesen az Andrássy-kastély előtt

DSC 0405 B

Lőcsei csoportkép

Az utolsó napnak újult erővel vágtunk neki. Rozsnyóra indultunk, hogy találkozhassunk a református iskola diákjaival. Annak ellenére, hogy focicsapatunk kikapott, nagyon jól éreztük magunkat. Végső állomásunk Kassa volt, ahol egy helytörténész segítségével megtekintettük a város főbb nevezetességeit és érdekességeit. Utunk pedig Rákóczi sírjának a megkoszorúzásával ért véget.”

(Papp Gergely)

Rozsnyo1 B

Találkozás a rozsnyói diákokkal - műsor és zászlóátadás

DSC 0595 B

Az utolsó csoportkép Kassán