"Határtalanul!" 2014

Felvidéki barangolás íróink, költőink nyomában

2014. szeptember 16-18.

HAT-14-01-363

logo

FOTÓGALÉRIA

 

P9161456 b

Jókai Mór szobra előtt Komáromban

P9161559

 

 Videóösszefoglaló

 

 

Felvidéki barangolás íróink, költőink nyomában

2014. szeptember 25-27.

HAT-14-01-364

FOTÓGALÉRIA

HAT 14 01 0364 014 selmecbanya ovar csoportkep

Selmecbányán

HAT 14 01 0364 026 rimaszombat gimnazium csoportkep

Rimaszombaton, iskolalátogatás után

 

 

Videóösszefoglaló

 

 

Beszámoló az iskolai évkönyvben

2014 1

2014 2

 

 

Rendhagyó úti levelek

 

Iskolánk 7. évfolyama szeptemberben Felvidéken járt a HATÁRTALANUL program keretében.  Az utazás két turnusban zajlott, először az A és a C osztály vágott neki a kalandos útnak, majd egy bő hét múlva a B és a D osztály következett. Élményeinket rendhagyó Útilevelek formájában foglaltuk össze. A helyszíneket, eseményeket egy-egy tanítási óraként, a kirándulás során készített fényképek segítségével elevenítjük fel.

1. nap  

1. óra- Törióra: amikor a Komárom magyar és szlovák oldalát összekötő Erzsébet hídon átmentünk, egyik társunk a komáromi erőd történetét mesélte el nekünk. Az erődben felfedeztük a kazamatákat és katonai szobákban is jártunk. Véletlenül egy filmforgatásba is belecsöppentünk.

2. óra- Irodalom: iskolánk névadójának, Jókai Mórnak a szobrát koszorúztuk meg a múzeum előtt, és sok érdekeset hallottunk az életéről.

Különleges élmény volt látni a „Néma házat”, ahol iskolánk névadója született. A házban, melynek régen nem voltak utcára nyíló ablakai, életre keltek az „Édesanyja szemefénye” című regényben olvasott történések. Megtudtuk, honnan kapta nevét a kis Jókai.

…Kereszteltetem pedig fiamat annak a verbói születésű gróf Benyovszky Móricznak - Madagaszkár királyának a nevére, akinek történetét olyan szépen megírta Gvadányi József, hogy csupa gyönyörűség olvasni.- döntött fia nevéről édesapja, Jókay József.

A főtéren elénekeltük a Klapka-indulót, melyet az arra sétálgatók nagy tapssal jutalmaztak.

3. óra- Ismét történelem; a selmecbányai szent Katalin templomról és az Óvárról hallhattunk, láthattunk érdekességeket.

4. óra- Irodalomórán a zólyomi várban Balassi Bálint verseket szavaltunk és megkoszorúztuk a költő emléktábláját.

5. óra- Sétát tettünk Besztercebánya gyönyörű belvárosában.

6. óra- Vacsora, és a szállás elfoglalása Kokava Línián, egy igazi síparadicsomban.

 

2. nap

1. óra- Irodalomóra Szklabonyán. Itt Mikszáth Kálmán különös élettörténetével ismerkedtünk meg, a rögtönzött testnevelés órán pedig korabeli játékokkal játszhattunk.

2. óra- Énekóra a rimaszombati születésű idegenvezetőnk, Tünde néni és Teca néni vezetésével.

3. óra- Ismét irodalom, ezúttal Alsósztregován, ahol egy kicsit előre szaladtunk az időben, ugyanis egy érettségi tételről tanultunk: „Az ember tragédiájá”-ról.

4. óra- Töriórát tartottunk a füleki várban, majd ,,Adj király katonát” játszottunk a várudvarban.  Ebédre finom sült tarját ettünk, kenyérrel és uborkával.

5. óra- Rimaszombaton sétát tettünk a belvárosban. Koszorút helyeztünk el a város szülöttje, Tompa Mihály költő és a városban tanuló Petőfi Sándor szobrai elé.

Este a finom vacsora után dráma- és táncórán vettünk részt. Nagy élmény volt Malacz Julcsa történetében szerepelni, és a lagziján táncolni.

 

3. nap

1. óra- Nyelvtan: bepillantást nyertünk a Rimaszombati Református Gimnázium életébe és néhány szlovák szót is megtanultunk.

2. óra- Testnevelés: méta kiütőst játszottunk a velünk egykorú gimnazistákkal.

Ezután egy kis levezető sétát tettünk Rozsnyó belvárosában.

3. óra- Művészettörténet az Andrássy család betléri birtokán. A gyönyörű kastély tele volt szebbnél-szebb festményekkel és bútorokkal. A hatalmas parkjában pedig egy szökőkút látványában is gyönyörködhettünk.

Ismét a jó levegőn ebédeltünk, majd indultunk tovább.

4. óra- A kassai cserkészek nagy szeretettel vártak minket. Megnéztük és megkoszorúztuk Rákóczi szobrát és kegyelettel hajtottunk fejet síremléke előtt, ami a gyönyörű, gótikus stílusban épült Szent Erzsébet székesegyház kriptájában található. Kassai látogatásunk Márai Sándor szobránál ért véget.

Sajnos a dolgozat sem maradt el. Trianonból és a Felvidékből írtunk. Ének órával zártuk a napot: A buszban ismét felhangzott az „A csitári hegyek alatt” című gyönyörű magyar népdal.

Köszönet minden osztály nevében Teca néninek és Ilyés Gábor bácsinak, valamint szüleinknek, hogy ezt a gyönyörű utazást lehetővé tették számunkra. Köszönjük osztályfőnökeink és a kísérőtanárok türelmét, odafigyelését is.