"Határtalanul!" 2012

„Fel, Rákóczi zászlaja alá!”
Barangolás Rákóczi nyomában Kárpátalján

2012. szeptember 18-21.

BGA-12-HA-01-0432

logo

FOTÓGALÉRIA

 

BGA 12 HA 01 0432 060 munkacs var csoportkep

A munkácsi várban

BGA 12 HA 01 0432 063 huszt var csoportkep a var elott

A huszti várrom előtt

 

Videóösszefoglaló

 

Beszámoló az iskolai évkönyvben

Hat 2012 1w

Hat 2012 2w

Úti napló

 

2012. szeptember 17. (kedd)

A határ átlépését követően az első megálló Tiszaújlak volt. Ott a sóháznál eljátszottuk azt a jelenetet, amikor Esze Tamás összecsapott az újlaki sóőrökkel. Ezt követően megkoszorúztuk Esze Tamás emléktábláját. Ezután a turulmadaras emlékműhöz mentünk, ahol az osztálytársunk, Beni idézte fel Rákóczi első győztes csatáját és az emlékmű történetét, majd jutalmul koszorúzhatott.

A második megálló Salánk volt, ahol elsőként a református templom melletti emlékparkban koszorúztunk. Itt láthattuk Rákóczi és Mikes Kelemen szobra mellett Szent István királyét is. Orsi elmondta Petőfi Rákócziról írt versét. Ezután egy még rosszabb úton jutottunk el a falu határában lévő Mikes-kúthoz, amelynek az idegenvezetőnk mondta el a történetét. Itt fogyasztottuk el az ebédet is, amelyet még otthonról hoztunk.

Mindezek után Mezőváriba mentünk. Itt a református templom előtt Marci részleteket olvasott fel a brezáni kiáltványból, majd kibontottuk Rákóczi zászlaját és megkoszorúztuk a templom falán lévő emléktáblát. Árpi vitte a zászlót, mi pedig mentünk utána, így vonultunk a buszig.

Beregszász következett. Itt elsőként megtekintettük a Bereg-Vidéki múzeumot, ahol sok helyi érdekességet láttunk. Pl. felfedeztük a mi Rákóczi zászlónk itteni másolatát is. A múzeum után a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára rohantunk. Itt megismerkedhettünk a Bereg vidékére jellemző szövéssel és a Főiskolával is, amelynek sok termét bejártuk. Láttuk Mádl Ferenc nemrégiben leleplezett emléktábláját is, a dísztermet, a könyvtárat. Reméljük, hogy a mi adományaink is segíteni fognak, hogy a főiskola épülete kívülről is hamarosan megszépülhessen!

A visszaúton egy pillantást vetettünk a római katolikus templomra, Petőfi Sándor szobrára, majd a Bethlen-Rákóczi kastélynál Zsuzsa elmondta a kastély történetét és megkoszorúztuk Rákóczi és Mikes emléktábláját.

Már ránk esteledett, amikor Nagydobronyba értünk a szálláshelyre, így a vendéglátó árvaházi gyermekek már aludtak. Megvacsoráztunk és elfoglaltuk szállásainkat. A fiúk és a lányok külön épületben kaptak helyet.

2012. szeptember 18. (szerda)

Rendkívül szép napra ébredtünk és egy kellemes reggeli után útnak is indultunk Kisszelmencre. Az ott eltöltött kis idő alatt megtekintettük a határ egyik és másik oldalán lévő fél-fél székely kaput. Sajnos koszorút nem helyezhettünk el, sőt még lefotózni sem volt szabad az ukrán oldalról. Gábor tanár úr ezért átlépte a határt és a szlovák oldalról készített képeket a kapukról. Volt egy szabad fél óránk vásárolgatni, vettünk sok cukorkát és édességet az otthoniaknak és magunknak. Ezután felszálltunk újra a buszra és elindultunk Ungvár felé.

Ungváron megnéztük a csodálatosan szép várat, amelynek a történetét Tanyi Gábor idézte fel a számunkra. Fotókat is készítettünk a vár udvarán lévő turulmadárnál. Az egész közösség nagyon jól érezte magát itt is.  Azután ellátogattunk a skanzenbe, ahol sok szép, régi épületet láttunk. Jól szórakoztunk, mivel megbarátkoztunk egy kutyával. A Bárány nevet adtuk neki és sokat viccelődtünk vele.

Mivel az időből itt is nagyon kifutottunk, ezért a szerednyei vár helyett a közelebb található nevickei várromhoz mentünk fel. Rendkívül izgalmas volt feljutni a romhoz, mivel egy meredek oldalfalon másztunk fel. Szép volt a kilátás, sok fotót készítettünk. Utána jött az ebéd. Teca néniék egy finom gulyáslevessel kedveskedtek nekünk. Közben megnéztük egy helyi focicsapat edzését is, majd elindultunk a szálláshelyünkre.

Kedves fogadtatásban volt részünk a nagydobronyi líceumban, ahol találkoztunk a diákokkal. Énekeltek nekünk, majd mi is nekik, majd igazgató néni átadta ajándékainkat. Utána az udvaron tudtunk még beszélgetni is velük. Közös csoportkép is készült.

Ezután végre találkoztunk a gyermekotthonban lévő gyerekekkel is, akikkel ismét kibontottuk Rákóczi zászlaját, majd megtanítottuk egymásnak a méta játékot, mert ők is más szabályok szerint játsszák és mi is. Érdekes volt ezt megtudni. A méta után fociztunk egy nagyot, de sajnos hamar beesteledett. A finom vacsora után még tábortüzet gyújtottunk, ahol énekeltünk és az ások előadták a Huszti beteglátogatók című jelenetet. Sajnos közben eleredt az eső, éreztük, hogy közeledik a rossz idő.

Egy nagyon szép napot tudhattunk magunk mögött.

2012. szeptember 19. (csütörtök)

Az első két nap után elérkezett a fárasztó harmadik nap. Reggeli után szakadó esőben elindultunk Munkács felé. A Latorca-parti városban megtekintettük a Szent István Katolikus Líceumot. A könyvtárban az iskola igazgatója elmesélte a líceum alapításának történetét. Megnéztük a tantermeket is, hogy hol tanulnak a diákok. Éppen órák folytak, valahol dolgozatot is írtak. Ez sokkal kisebb iskola, mint a mienk, a tanulók is jóval kevesebben voltak.

A szakadó eső miatt úgy döntöttek a vezetőink, hogy a munkácsi várat majd a visszaúton tekintjük meg, hátha addig eláll az eső. Így a beregszentmiklósi kastélyhoz vettük az utunk. Itt töltötte Rákóczi utolsó éjszakáját magyar földön, utána emigrációba vonult. Erről beszélt Árpi is a buszon.

Továbbra is szakadó esőben mentünk tovább a Vereckei-szoros felé, abban reménykedve, hogy eláll az eső. Ám a kívánságunk nem teljesült. A hágón Virág elmesélte az emlékmű történetét, majd Nusi elszavalt egy verset, amit a koszorúzás követett. A Himnuszt is elénekeltük. Jó volt letekinteni a hágóról és arra gondolni, hogy Árpád magyarjai is ezt láthatták. (De lehet, hogy akkor nem volt olyan köd, mint most.)

A hágó alatt bevonultunk egy épülő ház pincéjébe, ahol megebédeltünk. Ezt követően Szolyva volt az úticélunk. A buszon Dóri részleteket olvasott fel egy könyvből. A málenkij robotra elhurcoltak hozzátartozói írták ezeket a visszaemlékezéseket. Ezekre a szörnyű eseményekre emlékeztünk egy perc néma fejhajtással az emlékmű előtt. Sajnos rengeteg nevet lehetett olvasni itt a márványlapokon.

Sajnos az idő nem lett jobb, így a munkácsi vár helyett visszatértünk a szálláshelyünkre, s reménykedtünk, hogy holnap szebb nap virrad ránk. Este Gábor tanár úr egy vetélkedőt állított össze a három nap látnivalóiból. Jókat derültünk az eddig készült fotókon is, amelyeket szintén levetített tanár úr. Végül pedig megnéztük a Honfoglalás című filmet. Jó volt végre, hogy este a fiúk és a lányok együtt lehettek. Sajnos a takarodó ideje ma is eljött és mehettünk aludni.

2012. szeptember 20. (péntek)

A negyedik nap izgalmasan indult, mivel elállt az eső. Mindenki összepakolt és megkaptuk a szálláson az utolsó reggelinket. Izgatottan vártuk, hogy elinduljunk!

Először Munkácsra mentünk megnézni a várat. De jó volt a zászlónk alatt bevonulni a várba, mint hajdan a kurucok! Perlinger Tibi elmesélte a vár történetét, majd Gunyecz Nusi mondott el egy szép verset, amit Petőfi írt akkor, amikor a munkácsi várban járt. Ezután egy csapatverseny kezdődött. A várban lévő emléktáblákat kellett megkeresnünk, mert ezek alapján tudtunk válaszolni a kérdésekre. A második helyezett csapat megkoszorúzhatta Zrínyi Ilona emléktábláját, a győztes csapat pedig azt a gyönyörű szobrot, amely Zrínyi Ilonát és a kis Rákóczi Ferencet ábrázolta. A szobornál meghallgathattuk az édesanya fiának írt utolsó levelét is. A várból a kilátás egyszerűen gyönyörű volt. A messzi Kárpátokat is lehetett látni.

Második állomásunk a huszti várromhoz vezetett. Vidáman gyalogoltunk fel a meredek úton. A vár „bevétele” után Virág előadásában meghallgattuk Kölcsey Ferenc Huszt című versét, amelyet igazgatónő is elénekelt nekünk. Ahogy szertenéztünk a magasságból, Huszt városát pillantottuk meg.

A túránk következő állomása Visk volt. Ott bementünk a gyönyörű kertű református templomba. Zsoltárénekléssel, Rákóczi imájának meghallgatásával adtunk hálát Istennek a szép kirándulásért. Bemehettünk a templom mellett lévő fából ácsolt haranglábba is és megtekinthettük, hogy hogyan is néz ki valójában egy ilyen belülről. Majd megebédeltünk a templomkertben. Befejezésül megkoszorúztuk még a templom melletti emlékparkban a Rákóczi szabadságharc helyi hőseinek állított emlékművet és összehajtottuk Rákóczi zászlaját.

Egy kis buszozás után megérkeztünk a négy nap utolsó állomásához, Nagyszőlősre. Körbejártuk a Perényi kastélyt, majd az idegenvezetőnk az emléktáblánál felidézte Perényi Zsigmond életét. Kiderült róla, hogy Ugocsa vármegye főispánja is volt. E rövid látogatás után elindultunk haza. Útközben még megálltunk egy utolsó vásárlás erejéig, majd kb. másfél óra múlva megérkeztünk a határhoz. Hosszas várakozás után léphettük át csak a határt.

Amikor megérkeztünk, mindenki úgy érezte, hogy jó végre itthon lenni. Számunkra igazán emlékezetes marad ez a kirándulás, sose felejtjük el!