Jókaisok emlékeznek '56 hőseire

Nemzeti ünnepünkre

"Nem érti ezt az a sok ember, Mi áradt itt meg, mint a tenger? Miért remegtek világrendek? Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. "

Városunkban három nappal később, 1956. október 26-án kezdődtek a forradalmi események. A Kossuth és a Vasvári Pál Gimnázium tanulói a budapesti harcokban elesett nyíregyházi Tárnok testvérek iránti kegyeletüket kívánták leróni, azonban sem a felügyeleti szervek, sem az iskolák igazgatói nem engedélyezték a felvonulásokat. Így a Kossuth Gimnázium tanulói az iskola udvarán tartottak megemlékezést, míg a Vasváriban az első óra után hazaküldték a forrongó diákokat. Azonban a forradalmi hangulatot már nem sikerült lecsillapítani.

Sorra hulltak az elnyomó szovjet hatalmat szimbolizáló vöröscsillagok a középületek tetejéről. Így a Megyei Pártbizottság épületéről, ami akkoriban a mai Jósa András Múzeumban volt, és a József Attila Kultúrház is ék nélküli lett. Amikor a mai Hősök terén álló irodaház tetején lévő csillag leszereléséhez hozzáláttak, már hatalmas tömeg éljenezte, amint a mélybe zuhan a e gyűlölt jelkép. Helyére Tomasovszki András nemzetiszínű lobogót helyezett. Közben befutott a térre Sóstóról a villamos, amelyet a tömeg megállított. Felkapaszkodott rá egy nő és elszavalta a Nemzeti dalt, közben a villamoskalauz pedig leszerelte azt a deszkatáblát, amely a kocsin hirdette: „Világ proletárjai egyesüljetek”. A szavalat után a tömeg elénekelte a Himnuszt.

Ezen a napon porba hullt az ország első felszabadulási emlékműve is, amelyet még Malinovszkij marsall megrendelésére készítettek. Amikor 1945. május elsején leleplezték, az ünnepség végén a magyar katonazenekar a szovjet himnuszt játszotta. Akkor azonban még sokan bíztak abban, hogy a demokrácia megvédhető. Erről tanúskodnak az 1945 novemberében megtartott választások, amikor az emberek döntő többsége a keresztény és konzervatív értékeket valló Független Kisgazdapárt mellett tette le a voksát. A kommunisták azonban nem nyugodtak ebbe bele és a szovjetek támogatásával 1948-ra átvették a hatalmat az országban. A nyíregyházi kozák lovas szobrát pedig minden évben koszorúkkal halmozták el április 4-én, a felszabadulás ünnepén. 1956 októberében azonban nem koszorúkkal, hanem drótkötelekkel, teherkocsikkal és kalapácsokkal felfegyverkezve jelentek meg a szobornál az emberek, akik ledöntötték azt. Talapzatára nemzetiszínű lobogó került és a szónok pedig a szovjet csapatok azonnali kivonását követelte, ami szabadságunk kivívásának alapvető feltétele volt.

A szabadságért vívott harc azonban elbukott. Egy évvel később már büszkén lengette kardját Nyíregyháza ege felett a kozák lovas szobra, talapzatát pedig ismét koszorúkkal halmozták. Az emberek szívében már csak a reménység maradt, hogy mindez véget ér egyszer. 1989-ig kellett várniuk. Ekkor lett az ellenforradalomból forradalom, amelynek kezdőnapját, október 23-át a nemzeti ünnepeink közé sorolták törvényhozóink.

Erre a napra való emlékezésben segít bennünket diákjaink műsora.

Tanítás nélküli munkanap

A Jókaiban a járványügyi védekezés érdekében az őszi szünetig hátralévő két munkanapra: 2020. október 21-22-ére (szerda-csütörtök) TANÍTÁS NÉLKÜLI MUNKANAPot rendelünk el. Így meghosszabbítjuk – mindannyiunk védelme érdekében az őszi szünetet. Jó egészséget mindenkinek, vigyázzunk egymásra!

oszi szunet

Beiskolázás

Kedves Anyukák, Apukák!

Kedves Gyerekek!

Szeretettel várunk minden leendő iskolást a Jókaiba!

A 2021-22. tanév első évfolyamán három osztályt indítunk:

Osztály

Képzési forma

Szervezési forma

Első osztálytól tanult idegen nyelv

Osztálytanítók

1.a

Általános tantervű osztály, Sakkpalota módszertannal

Kisfelmenő

1-2. évfolyam

angol nyelv

Buzgáné Kulcsár Anita, Kósáné Papp Julianna

1.b

Általános tantervű osztály, Sakkpalota módszertannal

Kisfelmenő

1-2. évfolyam

angol nyelv

Dutkieviczné Czene Anita, Felföldiné Ortman Csilla

1.c

Általános tantervű osztály, Sakkpalota módszertannal

Kisfelmenő

1-2. évfolyam

angol nyelv

Bodóné Filep Brigitta, Győriné Lóránt Zsuzsanna

 

1. osztályosok számára szervezett tehetséggondozó programjaink: 

magyar nyelv és irodalom, természetismeret, Sakkpalota, kosárlabda, szivacskézilabda, labdarúgás, néptánc, színjátszás, képzőművészet

Még több információ és Jelentkezési lap a jokaisok.hu honlapunkon.

Játékos ismerkedő találkozást szervezünk a jelentkező gyermekek számára: 2021. február 20-án, szombaton.

Minden érdeklődést szeretettel fogadunk!

Telefon: 42/870 064 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

Alapkőletétel

ALAPKŐLETÉTEL

A 2020. szeptember 30-án megtartott ünnepség keretében helyezték el iskolánk új épületszárnyának alapkövét.

alap 2

Alapkőletétel

Alapkőletétel: A Jókai Mór Református Általános Iskola új épületszárnya - 2020. szeptember 30.

Örömmel adjuk hírül, hogy a Jókai Mór Református Általános Iskola "régi kistornaterme" helyén új oktatási egység épül, amelynek alapkőletételére 2020. szeptember 30-án, 12.00-kor kerül sor.

Ezúton hívjuk és várjuk a 25 évvel ezelőtt szolgálatban levő presbitérium református iskolaalapító tagjait a Színház u. 3. szám alatti helyszínre. 

Ünnepségünkön részt vesz Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, és Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere.

Az ünnepség, amelyen Isten segítségét kérjük a beruházás megvalósításához, szabadtéren kerül megrendezésre.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Presbitériuma

 

 

1

forrás: refnyiregyhaza.hu

Jubileumi felhívás


JUBILEUMI FELHÍVÁS


JÓkai 115 – 25

Kedves Jókaisok!  

Kedves Egykori Jókais Pedagógusok, Öregdiákok, Kedves Szülők!

A Jókai Mór Református Általános Iskola kettős jubileumot ünnepel!

Intézményünk 25 éve – 1995-től keresztyén, református iskola.

És 115 esztendeje annak, hogy 1906-ban (a református elemi iskola egyik termében) megkezdődött az oktatás a Jókaiban, mely alapításakor Polgári Fiúiskolaként kezdte meg működését. 

A kettős évforduló alkalmából szeretettel várjuk a Jókai, régebben „2-es iskola” régi pedagógusainak, diákjainak, szülőknek jelentkezését! Izgalommal várjuk történeteiket, fotóikat, relikviáikat, üzeneteiket a jubileumi évkönyvünkbe, iskolatörténeti kiállításunkhoz, az üzenőfalunkra, ünnepi alkalmainkra!

A fotókat, tárgyi emlékeket (oklevél, érem, díj, emléktárgy, stb.) a Színház utca 3. sz. alatt szeretettel fogadjuk (átvesszük telefonos vagy e-mailben egyeztetett időpontban), vagy küldhetnek dokumentumokat levélben, e-mailben is a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

jubileum

Étkezés

Kedves Szülők!

Áldást, békességet!

A vírus elleni sikeres védekezés érdekében , hogy minél kevesebb személyes kontaktus legyen, kérjük, aki csak teheti az utalásos díjfizetést válassza.

Ehhez kérjük e-mailben jelezzék a tanuló nevét ,osztályát és a szülő  e-mail címét, amire a számlát küldhetjük. Utaláskor a közlemény rovatba csak a gyermek 11 jegyű OM azonosítóját kell feltüntetni semmi mást. Két vagy több gyermek esetén a számlákat külön utalással rendezzék, mert a rendszer így tudja csak feldolgozni.

A következő e-mail címre küldjék:      Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Amennyiben semmi esetre sem tudja utalással megoldani a befizetést , havonta egy nap lesz erre kijelölve (reggel 7:00-15:00-ig) a napról időben értesítjük Önöket a Mozanaplón keresztül.

Kérjük erre az e-mail címre küldjék a támogatásról szóló nyilatkozatot, kérelmet 3 hónapnál nem régebbi MÁK igazolást a (családi pótlékról) vagy a netbankos igazolást és az iskolalátogatási igazolást.

Megértésüket köszönjük!

Gazdasági iroda dolgozói

Tájékoztató

Kedves Szülők!

Szeretettel köszöntjük Önöket a Jókai fennállásának 115. tanéve előtt, várva a találkozást, várva a jókais diákokat!
Iskolánkban a tanévnyitó istentiszteletet a hagyományt megtartva 2020. augusztus 30-án, vasárnap 15 órakor az egyházközség templomában tartjuk. Ebben a rendkívüli évben, a járványügyi védekezés érdekében csak az új jókaisokat és szüleiket várjuk ide szeretettel.
A felsőbb éveseket az első tanítási napon, 2020. szeptember 1-én, kedden köszöntjük, a tanév első hétkezdő áhítatán. A járványügyi védekezés érdekében a hétkezdő áhítatokat csoportonként szervezzük, a hétkezdő napokon a gyerekeknek változatlanul 7:45-kor kezdődik az iskola. Most, első alkalommal fél 8-ra várjuk őket az osztálytermekbe.
A tankönyvosztás rendje:
1-4. évfolyam: első tanítási napon kapják meg a gyerekek.
5-8. évfolyam:
2020. augusztus 26. szerda 7:15 – 16:00
augusztus 27-28-án: 7:15 – 12:00
Kérjük, maszkban lépjenek be az iskolába!
A rendkívüli helyzetben az EMMI intézkedési tervének megfelelően, lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk a gyermekek és dolgozók biztonságának érdekében, felkészülten várjuk a kezdést!
Kérjük, hogy az első napon küldjenek gyermekeikkel írásos nyilatkozatot arról, hogy mikor engedjük haza őket, és döntsenek az iskolai étkezés igénybe vételéről.
Minden további információt igyekszünk biztosítani az elektronikus naplón keresztül.
Áldott készülődést, ÁLDÁS BÉKESSÉG!
Üdvözlettel: Mócsánné Nagy Ágnes

Üdvözlettel:
Mócsánné Nagy Ágnes

Tankönyvosztás

A tankönyvosztás ideje:

  • augusztus 26. szerda: 715 – 16 óráig
  • augusztus 27-28. csütörtök-péntek: 715 – 12 óráig

Étkezési kedvezmény

Tisztelt Szülők!

Amennyiben gyermeküknek kedvezményes étkezési térítési díjban részesülhet, azaz

  • tartós beteg:  50%-os támogatás
  • 3 vagy több gyermek esetén: 50%-os támogatás
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül: 100%-os támogatás

kérjük, hogy a tankönyvosztás ideje alatt az ezt igazoló érvényes igazolást bemutatni szíveskedjenek a Gazdasági irodában. Az érvényes igazolások leadása minden tanévre szükséges.

3 vagy több gyermek esetén kérjük a 3 hónapnál nem régebbi a Magyar Államkincstár által kiadott igazolást, vagy a netbankból kinyomtatott bankkivonatot leadni, illetve közép vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő testvértől iskolalátogatási igazolás szükséges.