Adó 1%

KEDVES SZÜLŐK!

 

A Jókai Mór Református Általános Iskoláért Alapítvány Kuratóriuma, az intézmény valamennyi tanulója és dolgozója nevében tisztelettel köszönjük, hogy 2020-ban személyi jövedelemadójuk 1 %-ával alapítványunkat támogatták!

Meggybefőtt

A Penta Família Szövetkezet „Hazaiaktól hazaiaknak”- óvodai és iskolai programjának köszönhetően meggybefőttet adományozott iskolánk részére decemberben. A program felhívja a figyelmet arra, hogy minél több hazai zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk az egészségünk megőrzése érdekében. Plakátok segítségével rávilágít a meggyfogyasztás előnyös hatásaira, ötletet ad az ünnepi menü összeállításához.

galéria:

 01 Meggyplakat

Bioalmáskerti látogatás

A Penta Família Szövetkezet „Nyitott kapu” programjának köszönhetően iskolánk 7 osztálya vett részt október elején a bioalmáskert látogatáson. A program célja a hazai előállítású gyümölcsök fogyasztásának népszerűsítése, a biotermesztés alapjainak megismertetése. Mindemellett a gyermekek az általuk szedett bioalmát hazavihették, bioalma pürét és bioalmalevet kóstolhattak, megismerkedhettek a termelésben használatos gépekkel, eszközökkel, a hazai madárfajok jellegzetességeivel. Kvízkérdéseket is tartalmazó ismeretterjesztő foglalkoztató füzetet kaptak, melyet délutáni foglalkozások keretében töltöttek ki. Hisszük, hogy az egészséges és környezettudatos életmódra, a természet szeretetére nevelést nem lehet elég korán kezdeni.

Img

Jókaisok emlékeznek '56 hőseire

Nemzeti ünnepünkre

"Nem érti ezt az a sok ember, Mi áradt itt meg, mint a tenger? Miért remegtek világrendek? Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. "

Városunkban három nappal később, 1956. október 26-án kezdődtek a forradalmi események. A Kossuth és a Vasvári Pál Gimnázium tanulói a budapesti harcokban elesett nyíregyházi Tárnok testvérek iránti kegyeletüket kívánták leróni, azonban sem a felügyeleti szervek, sem az iskolák igazgatói nem engedélyezték a felvonulásokat. Így a Kossuth Gimnázium tanulói az iskola udvarán tartottak megemlékezést, míg a Vasváriban az első óra után hazaküldték a forrongó diákokat. Azonban a forradalmi hangulatot már nem sikerült lecsillapítani.

Sorra hulltak az elnyomó szovjet hatalmat szimbolizáló vöröscsillagok a középületek tetejéről. Így a Megyei Pártbizottság épületéről, ami akkoriban a mai Jósa András Múzeumban volt, és a József Attila Kultúrház is ék nélküli lett. Amikor a mai Hősök terén álló irodaház tetején lévő csillag leszereléséhez hozzáláttak, már hatalmas tömeg éljenezte, amint a mélybe zuhan a e gyűlölt jelkép. Helyére Tomasovszki András nemzetiszínű lobogót helyezett. Közben befutott a térre Sóstóról a villamos, amelyet a tömeg megállított. Felkapaszkodott rá egy nő és elszavalta a Nemzeti dalt, közben a villamoskalauz pedig leszerelte azt a deszkatáblát, amely a kocsin hirdette: „Világ proletárjai egyesüljetek”. A szavalat után a tömeg elénekelte a Himnuszt.

Ezen a napon porba hullt az ország első felszabadulási emlékműve is, amelyet még Malinovszkij marsall megrendelésére készítettek. Amikor 1945. május elsején leleplezték, az ünnepség végén a magyar katonazenekar a szovjet himnuszt játszotta. Akkor azonban még sokan bíztak abban, hogy a demokrácia megvédhető. Erről tanúskodnak az 1945 novemberében megtartott választások, amikor az emberek döntő többsége a keresztény és konzervatív értékeket valló Független Kisgazdapárt mellett tette le a voksát. A kommunisták azonban nem nyugodtak ebbe bele és a szovjetek támogatásával 1948-ra átvették a hatalmat az országban. A nyíregyházi kozák lovas szobrát pedig minden évben koszorúkkal halmozták el április 4-én, a felszabadulás ünnepén. 1956 októberében azonban nem koszorúkkal, hanem drótkötelekkel, teherkocsikkal és kalapácsokkal felfegyverkezve jelentek meg a szobornál az emberek, akik ledöntötték azt. Talapzatára nemzetiszínű lobogó került és a szónok pedig a szovjet csapatok azonnali kivonását követelte, ami szabadságunk kivívásának alapvető feltétele volt.

A szabadságért vívott harc azonban elbukott. Egy évvel később már büszkén lengette kardját Nyíregyháza ege felett a kozák lovas szobra, talapzatát pedig ismét koszorúkkal halmozták. Az emberek szívében már csak a reménység maradt, hogy mindez véget ér egyszer. 1989-ig kellett várniuk. Ekkor lett az ellenforradalomból forradalom, amelynek kezdőnapját, október 23-át a nemzeti ünnepeink közé sorolták törvényhozóink.

Erre a napra való emlékezésben segít bennünket diákjaink műsora.

Tanítás nélküli munkanap

A Jókaiban a járványügyi védekezés érdekében az őszi szünetig hátralévő két munkanapra: 2020. október 21-22-ére (szerda-csütörtök) TANÍTÁS NÉLKÜLI MUNKANAPot rendelünk el. Így meghosszabbítjuk – mindannyiunk védelme érdekében az őszi szünetet. Jó egészséget mindenkinek, vigyázzunk egymásra!

oszi szunet

Beiskolázás

Kedves Anyukák, Apukák!

Kedves Gyerekek!

Szeretettel várunk minden leendő iskolást a Jókaiba!

A 2021-22. tanév első évfolyamán három osztályt indítunk:

Osztály

Képzési forma

Szervezési forma

Első osztálytól tanult idegen nyelv

Osztálytanítók

1.a

Általános tantervű osztály, Sakkpalota módszertannal

Kisfelmenő

1-2. évfolyam

angol nyelv

Buzgáné Kulcsár Anita, Kósáné Papp Julianna

1.b

Általános tantervű osztály, Sakkpalota módszertannal

Kisfelmenő

1-2. évfolyam

angol nyelv

Dutkieviczné Czene Anita, Felföldiné Ortman Csilla

1.c

Általános tantervű osztály, Sakkpalota módszertannal

Kisfelmenő

1-2. évfolyam

angol nyelv

Bodóné Filep Brigitta, Győriné Lóránt Zsuzsanna

 

1. osztályosok számára szervezett tehetséggondozó programjaink: 

magyar nyelv és irodalom, természetismeret, Sakkpalota, kosárlabda, szivacskézilabda, labdarúgás, néptánc, színjátszás, képzőművészet

Még több információ és Jelentkezési lap a jokaisok.hu honlapunkon.

Játékos ismerkedő találkozást szervezünk a jelentkező gyermekek számára: 2021. február 20-án, szombaton.

Minden érdeklődést szeretettel fogadunk!

Telefon: 42/870 064 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

Alapkőletétel

ALAPKŐLETÉTEL

A 2020. szeptember 30-án megtartott ünnepség keretében helyezték el iskolánk új épületszárnyának alapkövét.

alap 2

Alapkőletétel

Alapkőletétel: A Jókai Mór Református Általános Iskola új épületszárnya - 2020. szeptember 30.

Örömmel adjuk hírül, hogy a Jókai Mór Református Általános Iskola "régi kistornaterme" helyén új oktatási egység épül, amelynek alapkőletételére 2020. szeptember 30-án, 12.00-kor kerül sor.

Ezúton hívjuk és várjuk a 25 évvel ezelőtt szolgálatban levő presbitérium református iskolaalapító tagjait a Színház u. 3. szám alatti helyszínre. 

Ünnepségünkön részt vesz Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, és Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere.

Az ünnepség, amelyen Isten segítségét kérjük a beruházás megvalósításához, szabadtéren kerül megrendezésre.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Presbitériuma

 

 

1

forrás: refnyiregyhaza.hu

Jubileumi felhívás


JUBILEUMI FELHÍVÁS


JÓkai 115 – 25

Kedves Jókaisok!  

Kedves Egykori Jókais Pedagógusok, Öregdiákok, Kedves Szülők!

A Jókai Mór Református Általános Iskola kettős jubileumot ünnepel!

Intézményünk 25 éve – 1995-től keresztyén, református iskola.

És 115 esztendeje annak, hogy 1906-ban (a református elemi iskola egyik termében) megkezdődött az oktatás a Jókaiban, mely alapításakor Polgári Fiúiskolaként kezdte meg működését. 

A kettős évforduló alkalmából szeretettel várjuk a Jókai, régebben „2-es iskola” régi pedagógusainak, diákjainak, szülőknek jelentkezését! Izgalommal várjuk történeteiket, fotóikat, relikviáikat, üzeneteiket a jubileumi évkönyvünkbe, iskolatörténeti kiállításunkhoz, az üzenőfalunkra, ünnepi alkalmainkra!

A fotókat, tárgyi emlékeket (oklevél, érem, díj, emléktárgy, stb.) a Színház utca 3. sz. alatt szeretettel fogadjuk (átvesszük telefonos vagy e-mailben egyeztetett időpontban), vagy küldhetnek dokumentumokat levélben, e-mailben is a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

jubileum