Fenntarthatósági témahét - 2022 - 8.d

Témánk a tudatos vásárlás volt. Előadást hallgatunk a szemléletváltásról! Ellátogattunk a Stelázsi csomagolásmentes boltba, és a Tiszta Forrás környezettudatos boltba is. A végén plakátokon rajzokkal, verssel mutattuk meg egymásnak a tapasztalatainkat és az új információkat!

képek

Fenntarthatósági témahét - 2022 - 8.c

Témahét

8.c

Egészségvédelem-„Magtól az asztalig”

  1. nap

Csoportokban információkat gyűjtöttünk a fenntarthatóság, környezetvédelem és környezetszennyezés témában. Aztán a 3 csapat kapott egy-egy témát, amiből plakátokat készítettünk:

-1. csoport: Egészségvédelem

-2. csoport: Hulladék

-3. csoport: Felelős fogyasztás

  1. nap

Fűszer-gyógynövényekkel foglalkoztunk, melyeket fel kellett ismerni illatok alapján. Ellátogattunk a piacra, ahonnan hoztunk zöldséget, gyümölcsöt. Például: uborka, paradicsom, banán, alma.

  1. nap

Az előző nap vett gyümölcsökből és zöldségekből reggelit készítettünk amiket a délelőtt folyamán elfogyasztottunk.

képek

Fenntarthatósági témahét - 2022 - 7.c

Szerdán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon hallhattunk érdekes és néha megdöbbentő előadásokat a vízről; láthattuk a rangos díjat elnyert, hazánkban és nemzetközi szinten is innovációnak számító monitoring rendszert (a Felső-Tiszán az uszadék, a PET palack és a jégjelenségek on-line észlelésére/előrejelzésére/riasztásra kialakított távmérő rendszer); kipróbálhattunk egy kisebb drónt, amivel légifotót készíthető az adott vízszelvényről. Köszönet a szervezésért/lebonyolításért dr. Gerliczky Juditnak és munkatársainak!

Csütörtökön a nyíregyházi Labor Café-ban a globális kihívásokról és megoldási lehetőségeikről gondolkodtunk együtt. Köszönet érte Nagy Évának!

Pénteken befejezésként projektmunkák készültek: A víz a tudomány tükrében, A vízszennyezés, A víz védelme és A víz a művészetekben témákban. Nagyon büszke vagyok rátok, hogy ilyen érdeklődéssel és összmunkával alkottatok!

képek

Fenntarthatósági témahét - 2022 - 6.b

A fenntarthatósági témanapokon a 6.b osztályos tanulók a felelős fogyasztás témakörével foglalkoztak. Ezen belül kiemelt hangsúlyt kapott a tudatos vásárlás a hétköznapokban, valamint önmagunk és környezetünk tisztán tartása fenntarthatóbb megoldásokkal. A Sóstói Múzeumfaluban rozmaringos fürdőgolyót készítettünk, megtanultuk, hogyan lehet vadgesztenyéből mosószert előállítani. A hetet pedig plakátkészítéssel zártuk, majd bemutattuk egymásnak az elkészült munkákat.

 

képek

Fenntarthatósági témahét - 2022 - 4.b

A 4.b a fenntarthatósági témahéten: Új ismereteket szerzett a víz fontosságáról és hasznosságáról, roller napot tartott, meglátogatta a Bujtosi tavat, szemetet szedett és akváriumot készített.

képek

Fenntarthatósági témahét - 2022 - 2.c

2. c

A 2. c osztályos diákok mottója a fenntarthatósági témahéten:

„VÍZ vagyok. ŐRIZNED KELL!”

Az első napon ellátogattunk a Penta TÉSZ üzemébe, ahol sokat tanultunk a napenergiáról, a meggymagok újrahasznosításáról és még bioalmapürét és biomeggylekvárt is kóstolhattunk.

 A második napon a víz körforgásáról filmet néztünk és elkészítettük csoportmunkában, amit a vízről tanultunk. Délután kisétáltunk a Bujtosi tóhoz, hogy megnézzük, milyen az élet a tóban és a tó környékén. Vízmintát is vettünk és megvizsgáltuk.

A kiállításunkat megterveztük és megvalósítottuk, melyet a fotókon láthattok.

A harmadik napon összegeztük a megszerzett tudásunkat gondolattérkép segítségével és meghívtuk az osztályokat a kiállításunk megtekintésére.

Köszönjük, hogy sokat tanulhattunk és okosodhattunk az elmúlt három napban!

Ne feledjétek: „A víz motorja a természetnek.” (Leonardo da Vinci)

 

képek

Fenntarthatósági témahét - 2022 - 2.d

Projektnapok a 2. d osztályban

1. nap

A “ vizes “ 3 napunkat locsolkodással kezdtük🐣majd kirakóztunk az udvaron, aztán buszra pattantunk és meg sem álltunk Nagycserkeszig, ahol energiákról, napelemekről, almáról, meggyről, csomagolásról hallgattunk / láttunk érdekes dolgokat és kóstolgattunk is🍎🍒🍏🍐 Délután a vízben élő növényekkel, állatokkal ismerkedtek a gyerekek.

2. nap

Délelőtt az egyházi tartalmakban mélyültünk el a Kezdetektől indulva, majd megbeszéltük, hogy mikor áldás/ átok a víz—-Bibliai vonatkozásokat is🙏❤️ Délután a Víz körforgásával ismerkedtünk, tevékenykedtünk.

3. nap :

Kísérletek a vízzel, majd irány a tenger!

 

 

képek