Kardos István emlékverseny 2019

KARDOS ISTVÁN VÁROSTÖRTÉNETI EMLÉKVERSENY

2019. április 30-án első alkalommal rendezte meg iskolánk a Kardos István Várostörténeti Emlékversenyt.

Kardos István emlékverseny 068

 

A vetélkedőt iskolánk első igazgatójának, Kardos Istvánnak az emlékére hirdettük meg halálának a 90. évfordulója alkalmából. A vetélkedőre jelentkezett diákok megismerkedhettek Kardos István életével. Megtudhatták, hogy Szigetszentmiklóson született 1884. augusztus 12-én. Dr. Bartók Jenő református lelkész hívására érkezett városunkba és lett az ekkor alapított Polgári Fiúiskola igazgatója. E tisztségét 1922-ig látta el, ekkor kinevezték a város kultúrtanácsosává. Mindkét feladatát mindenki nagy megelégedésére látta el, így amikor 1929. május 1-jén elhunyt, az egész város gyászolta: "Meghalt a város szíve!".

E nemes férfiú életútja mellett megismerkedhettek továbbá öt nyíregyházi iskola történetével, valamint a város nevezetes épületeivel. Előzetes feladatként pedig elkészítettek egy PPT-t, amelyen bemutattak egy nyíregyházi épületet "egykor és most".

A vetélkedőt a város általános iskolái részére hirdettük meg. A döntőbe a Szent Imre Katolikus Gimnázium három csapata, a Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének egy csapata, míg a házigazda iskola két hatodikos csapata jutott.

Az emlékversenyt Mócsánné Nagy Ágnes igazgatónő nyitotta meg, aki köszöntötte a versenyzőket, a felkészítő tanáraikat és a zsűrit, Kujbusné dr. Mecsei Éva igazgatónőt és dr. László Gézáné nyugalmazott főkönyvtárost. Elmondta, hogy a vetélkedőt hagyományteremtő szándékkal rendezte meg iskolánk, hiszen Kardos István élete méltó arra, hogy emlékét ilyen formában is megőrizzük. Köszöntőjét követően Cseh Máté 8. b osztályos tanuló dr. Vietórisz József versével idézte az emlékverseny névadójának alakját.

A hat vetélkedő csapat hat feladatban, jó hangulatban mérte össze tudását. Elsőként egy olyan kép darabjait kellett puzzleként összerakniuk, amelyet a vetélkedőről értesülő, Új-Zélandon éló, Kardos Istvánnak az unokája juttatott el a vetélkedő szervezőjéhez. Ezután villámkérdésekre válaszoltak, majd bemutatták az előzetes feladatként benyújtott prezentációjukat. Így ismerkedhettünk meg az egykori Királyi Katolikus Gimnázium történetével, a színházzal, a református, a római katolikus és az evangélikus templommal, valamint a városháza történetével. Negyedik feladatként egy totó kitöltésére kértük a diákokat. A következő feladatban egy iskoltatörténeti tablót állítottak össze a megadott nevekkel, évszámokkal, idézetekkel és képekkel. Utolsó megmérettetésként pedig a város nevezetes épületeinek a felismerését kértük egy-egy részlet alapján, miközben gyarapíthatták az erre az alkalomra kiadott Kardos-érméjük számát.

Kardos István emlékverseny 015

Jókaisok csapata (6. b): Soltész Botond, Majoros Benedek, Dankó Milán

Kardos István emlékverseny 016

A Szent Imre Katolikus Gimnázium csapata: Papp László Áron, Csikós Bálint, Gebri Zoltán

Kardos István emlékverseny 017

A Petőfi Sándor Tagintézmény csapata: Schin Barbara, Rézműves Roland, Centeri István Lóránt

Kardos István emlékverseny 018

A Szent Imre Katolikus Gimnázium csapata: Jakab Milán, Ecsedi Bence, Devera Dávid

Kardos István emlékverseny 019

A Szent Imre Katolikus Gimnázium csapata: Szász Rita, Ágoston Zsófia, Sipos Zsófia

Kardos István emlékverseny 020

A Jókaisok csapata: Gönczi Mira, Ruska Enikő, Nagy Noémi Andrea

Kardos István emlékverseny 083

A zsűri tagjai: Kujbusné dr. Mecsei Éva és dr. László Gézáné

A vetélkedő eredménye

I. hely:

Szent Imre Katolikus Gimnázium csapata:
Csikós Bálint, Gebri Zoltán, Papp László Áron

II. hely

Szent Imre Katolikus Gimnázium csapata:
Devera Dávid, Ecsedi Bence, Jakab Milán

III. hely:

Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye:
Schin Barbara, Rézműves Roland, Centeri István Lóránt

Köszönjük szépen a felkészítő tanárok munkáját és a diákoknak a vetélkedőn való részvételt!

(A vetélkedő további képei megtekinthetők a galériában.)