Levéltári foglalkozás

Leveltari Foglalkozas 

„A szelektív hulladékgyűjtéstől a papíröntésig” Iskolánk 6. b és 6. d osztályos tanulói egy tematikus foglalkozáson vettek részt a levéltárban.

A foglalkozás keretében elsőként megtekintették a levéltár diákoknak készült ismertető kisfilmjét, amelyben a Szabi nevű atka végigkalauzolta őket a pincétől a padlásig, miközben megismerkedtek a levéltár legfontosabb feladataival és néhány érdekes iratával is. Láthatták például a legrégibb iratot, egy pergamenre írt oklevelet és Krúdy Gyula érettségi bizonyítványát is.

A kisfilmet követően egy előadást hallgathattak meg. A szolnoki levéltárból érkezett vendégelőadó az írás és a papírkészítés történetét, izgalmas rejtelmeit tárta fel az érdeklődő diákok számára. Megtudhatták pl. miből készül a pergamen, hogyan készítettek papírt a kínaiak. Nagy kiváltság volt, hogy egy 18. századi, pergamenből készült oklevelet meg is érinthettek. Láthatták egy nagyon finom anyagú, úgynevezett nepáli papírt is, amelyről kiderült, hogy a moszkitók elleni védekezésre használják.

A foglalkozás legizgalmasabb része volt, amikor lépésről lépésre bemutatták a papírmerítés tudományát, amelynek a technikáját a legkíváncsibbak ki is próbálhatták.

Köszönjük szépen a levéltár meghívását!

képek a galériában